Osallistuin KäPy-hankkeen edustajana pohjoismaiseen puurakentamisen työpajaan, joka pidettiin keväisessä Tukholmassa maaliskuun 21. päivä. Tämä Wood in Construction –otsikolla järjestetty työpaja oli osa ilmastonmuutoksen torjunnassa toimivan public-private-partnership EIT Climate-KIC Nordicin koordinoimaa projektia, jossa pyritään tasoittamaan tietä teollisen puurakentamisen kasvulle pohjoismaissa. Osana projektia EIT Climate-KIC Nordicin (katso linkki täältä) alle on tämän vuoden alussa perustettu pohjoismainen puurakentamisen sihteeristö, joka saa rahoitusta Ruotsin hallitukselta ja Pohjoismaiselta ministerineuvostolta.
KäPy-hankkeen puoliväliseminaarissa 12. maaliskuuta pureuduttiin puukerrostaloihin, niissä asumiseen ja niiden rakentamiseen liittyviin myytteihin, tutkimustarpeisiin ja tulevaisuuden näkymiin. Seminaari kokosi Helsingin yliopiston Tiedekulmaan puutuoteteollisuuden, rakennusalan, arkkitehtuurin, politiikan ja tieteen toimijoita pohtimaan, miten vastata kuluttajien, rakennusliikkeiden ja päättäjien puukerrostalorakentamista koskeviin ennakkoluuloihin ja huolenaiheisiin.
Alaa on Suomessa vaivannut toistaiseksi munan ja kanan ongelma: kun ei ole ollut tarjontaa, ei ole ollut kysyntää, ja päinvastoin. Tietoakin puuttuu niin puukerrostalojen potentiaalisilta kuluttajilta eli asukkailta kuin tuottajilta. Tilanteeseen on kuitenkin luvassa muutosta: Suomeen on parhaillaan suunnitteilla jopa 9250 puukerrostaloasuntoa, kuten dekaani Ritva Toivonen avajaispuheenvuorossaan mainitsi. Kasvua vauhdittavat niin kestävän kehityksen tavoitteet ja kaupungistuminen kuin muuttuvat rakennusalan säädökset ja liiketoimintamallitkin. |
Kirjoittajat
Kirjoittajina toimivat hankkeen tutkijat, yhteistyökumppanit sekä ulkopuoliset toimijat. Arkisto
December 2019
|